Trædballehus var en populær kro og danserestaurant.

I et samarbejde med Vejle Stadsarkiv vender Ugeavisen blikket mod “de gamle dage”. I denne artikel er fotoet fra begyndelsen af 1930’erne.

14 apr. 2023 kl. 06:00

Lars Saugbjerg lasau@jfm.dk

Vejle: Trædballehus var en populær kro og danserestaurant.

Efter at spillemanden Frederik Iversen (1864-1948) overtog Trædballehus i efteråret 1925, strømmede flere og flere mennesker til kroen for at drikke kaffe, øl, spise, danse og se shows.

Men Trædballehus var mere end blot en sædvanlig kro. Frederik Iversen byggede terrasser og en kiosk-pavillon med løgkupler på taget. Han lod også udsigtspunktet Himmelpind opføre.

Trædballehus blev kendt over hele landet, da radioen i 1930’erne begyndte at sende udsendelser fra Trædballehus, hvor Frederik Iversen, Jens Andersen og andre spillemænd spillede deres musik. Trædballehuspolka blev den mest berømte. Frederik Iversen overlod i 1939 Trædballehus til sin datter Anna Eriksen, oplyser VejleWiki.dk.

Trædballehus fortsatte som etablissement helt indtil 1975.

Efter at Trædballehus ophørte med at eksistere, groede Himmelpind til. En frivillig forening har dog sørget for, at udsigtspunktet igen kan benyttes. Det ligger cirka 70 meter over havet, og på toppen står en stor sten, der bærer denne indskrift:

– Vil du kvæge Sjæl og Sind

– Se dig ud fra Himmelpind

– Eng og Skov og By og Fjord

– Dejlig er Guds grønne Jord.

Verset er sat op af Frederik Iversen.

Frederik Iversen var kendt som en person med et lunt vid og en direkte attitude. Men han bar på en indre smerte. Som 25-årig mistede Frederik Iversen sin spæde søn Mads, og få år efter døde hans kone i barselssengen. Frederik Iversen giftede sig aldrig igen.

Vejle Zoo lå på Himmelpind. Den var en stor succes. I 1960 havde haven over 75.000 gæster, og i 1969 var der hele 26 løver i Vejle Zoo. Alle parkens dyr blev flyttet til Givskud.

Vil du vide mere om Himmelpind og området, kan du søndag 7. maj klokken 11 deltage i en  naturdag med naturvejleder Peer Høgsberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...